Security in 2 minuten – Ransomware

Ransomware: wees erop voorbereid!

Gegevens op slot

Ransomware is momenteel een groot gevaar voor het bedrijfsleven. Het “op slot zetten” van computergegevens kan een bedrijf compleet verlammen. De operationele én financiële schade is dan niet te overzien.

Losgeld

Bij ransomware wordt er door de cybercriminelen een losgeld (= ransom) gevraagd om computergegevens weer vrij te geven. Het losgeld kan oplopen tot vele duizenden Euro’s en moet vaak met bitcoins betaald worden.

Betalen

Als je in een dergelijke situatie terecht komt heb je te maken met serieuze criminelen. Bij betaling van het losgeld (ransom) heb je absoluut géén enkele garantie dat je de computergegevens ook daadwerkelijk weer terugkrijgt. Talloze bedrijven betalen het losgeld en horen vervolgens niets terug.

Besmetting

Ransomware wordt meestal verspreid door middel van Phishing e-mails. Hierbij worden medewerkers van een bedrijf “verleid” om op een link of op een attachment van een e-mail te klikken. Dit gebeurt vaak met zogenaamde “aantrekkelijke aanbiedingen”, valse betalingsherinneringen of bijvoorbeeld berichtjes dat er een belangrijk pakketje voor je klaarligt.

Het overgrote merendeel van dergelijke besmettingen wordt veroorzaakt door onveilig gedrag van mensen in uw organisatie.

Maatregelenphishing awareness personeel

Er zijn een aantal maatregelen te nemen om de kans op een dergelijke besmetting te verlagen. Hierbij moet gedacht worden aan organisatorische en technische maatregelen, zoals back-up en herstel procedures, en een helder en praktisch informatiebeveiligingsbeleid. Het bewustzijn van medewerkers speelt hier een belangrijke rol in.  Iedereen in de organisatie moet bewust zijn van de risico’s en goed nadenken voordat ze op een link in een e-mail klikken.

Hulp

Vraag via info@sebyde.nl meer informatie aan over de mogelijkheden die wij bieden om het bewustzijn (awareness) in uw organisatie te vergroten.  Bewust personeel maakt een organisatie weerbaar en verlaagt het risico op het gebied van security/privacy incidenten en datalekken. Indien u vragen heeft kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via 085-2733376.