Security in 2 minuten – ID sjabloon

Kopietje paspoort

Het maken van een volledige kopie van je identiteitsbewijs is slechts toegestaan voor een select aantal organisaties, denk aan overheden, notarissen en pensioen- en ziekte verzekeraars.
Toch worden er vaak “kopietjes paspoort” gemaakt om de identiteit van iemand te registreren. Veel mensen laten dit maar toe omdat ze geen “zeurpiet” willen zijn. Maar geloof ons: onderstaande informatie is echt voor je eigen bestwil.

Identiteitsfraude

Per jaar komen er 160.000 gevallen van identiteitsfraude voor. Kopietjes van ID-bewijzen (Paspoort, Rijbewijs of ID-kaart) zijn veel geld waard. Ze worden  op grote schaal gestolen en verhandeld.
Het gevolg is grote persoonlijke financiële én maatschappelijke schade.

Vakantieadres

Bij aankomst op je vakantieadres wordt bijvoorbeeld vaak naar een ID gevraagd. Ze mogen je ID dan wel inzien, maar niet zomaar kopiëren.
Ze mogen dan wel het documentnummer en je naam noteren, maar géén volledige kopie van je identiteitsbewijs maken.
Bij een kopie wordt dan ook je foto en het BSN-nummer gekopieerd.
Neem daarom vooraf gemaakte “kopietjes paspoort” mee waarop je foto en je BSN-nummer zijn afgedekt. Schrijf op de kopie de naam voor wie de kopie bedoeld is en de datum dat de kopie is afgegeven.

Hotelkamer

Als ze volhouden dat er een volledige kopie van je paspoort moet worden gemaakt, wijs ze dan op de Europese privacywetgeving (AVG / GDPR) en dat je hiervan melding zult maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Je zult dan merken dat het vaak ineens niet meer nodig is om een volledige kopie van je paspoort te maken en dat een kopie met afgedekte foto en BSN-nummer voldoende is. Op een camping kun je overigens gebruik maken van de CampingKey Card van de ANWB als identiteitsbewijs.kopie identiteitskaarten template paspoort rijbewijs ID kaart koop bestel

ID-Sjabloon

Voor het maken van legitieme kopieën van identiteitsbewijzen heeft Sebyde een handige ID-sjabloon ontwikkeld.
Voor meer informatie en een instructiefilmpje kunt je terecht op onze website: https://www.sebydeprivacy.nl/id-sjabloon/
Met vragen is het uiteraard altijd mogelijk om contact met ons op te nemen via 085-2733376 of via e-mail info@sebyde.nl)