Security in 2 minuten – Backups

Wanneer heeft u de laatste backup gemaakt? Op het werk? En thuis van uw privé gegevens?

Gegevens verlies

Het kan zomaar gebeuren dat je gegevens ineens niet meer toegankelijk zijn. Bedrijfsgegevens (klantenbestand, leveranciersbestand, projectplanning, etc.) maar ook de gegevens op je privé computer/laptop/tablet kunnen zomaar “kwijt” zijn.

Losgeld

Een laptop/tablet kan gestolen worden of verloren raken. Of je laat ‘m uit je handen vallen, of er valt een glas drinken overheen. Een harde schijf kan ook zomaar “crashen” … de nachtmerrie van iedereen! En dan natuurlijk het grote gevaar van een besmetting met ransomware na het klikken op een besmette e-mail-link of attachment. Hierbij worden alle bestanden versleuteld en de hackers vragen dan een losgeld (ransom) om je gegevens weer terug te krijgen.

Herstel

Als je je gegevens kwijtraakt is er maar één ding wat je nodig hebt: Een recente backup van je gegevens! Heb je die niet? Dan is het “einde verhaal”. En kan herstel na een hack wel heel duur worden.

De backup

Zorg er daarom voor dat je regelmatig een backup maakt. Hoe vaak? Hangt af hoe vaak uw gegevens wijzigen, maar 1 keer per dag is wel de norm. Zodat u maximaal een dag werk verliest.

Voor zakelijk gebruik zijn er verschillende backup-systemen op de markt verkrijgbaar die de gegevens van een bedrijf / netwerk op de juiste manier en met grote regelmaat veilig stellen.

Backup in de Cloud

Tegenwoordig kunnen backups ook makkelijk in de cloud gemaakt worden. Misschien doet u dat al met uw smartphone? Maar vraag ook eens bij uw ICT beheerder. Of een backup service provider.