Hoe veilig zijn uw gegevens opgeslagen?

Uitzending Zembla 30-11-2016

De uitzending van Zembla van 30-11-2016 (zie link onderaan) is echt de moeite waard om te kijken. Het belicht het grote probleem in de IT-security: De onveilige opslag van gegevens.

Network Attached Storage

Veel (MKB-)bedrijven gebruiken een externe harde schijf om hun bedrijfsgegevens op te slaan. Zo’n externe harde schijf wordt ook wel een NAS genoemd. Deze schijven zijn echter na de installatie vaak niet beschermd.Network attached storage lek onveilig

Internet

Ze zijn echter wel rechtstreeks gekoppeld aan het Internet. Iedereen begrijpt dan wel dat het erg eenvoudig is om vanaf het internet toegang te krijgen tot de informatie. Alle gegevens kunnen gekopieerd, gewijzigd of verwijderd worden.

Thuis

Deze externe schijven worden ook vaak in de thuissituatie  gebruikt. Veel mensen hebben zo’n kastje met meerdere Terabytes aan opslagcapaciteit in hun meterkast geïnstalleerd, gekoppeld aan hun WIFI router, zodat je via WIFI toegang kunt krijgen tot de gegevens.

Beleid

Het informatie-beveiligingsbeleid van een bedrijf heeft tegenwoordig direct invloed op de continuïteit van de organisatie.

Maatregelen

Je moet een aantal zaken goed inregelen op de drie hoofdonderwerpen: Mens (veilig gedrag van medewerkers), Organisatie (security als onderdeel van je bedrijfsprocessen) en Techniek (de technische security maatregelen die je moet nemen). Denk niet dat dit alleen geldt voor de “grote bedrijven”.

Ook het MKB

Ook voor het MKB kun je op deze manier effectief kijken naar mogelijkheden om de risico’s sterk te verlagen.

Hulp

Sebyde (www.sebyde.nl) en Sebyde Academy (www.sebydeacademy.nl) helpen u hier graag bij.  Tel: 085-2733376 of info@sebyde.nl

http://www.npo.nl/zembla/30-11-2016/VARA_101380438