Handscanner met Camera

PvdD wil opheldering over camera op zelfscanner van Albert Heijn

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming om opheldering gevraagd over de front-facing camera op de zelfscanner van Albert Heijn en het toepassen van gezichtsherkenning.

Het gaat om de PS20 van fabrikant Zebra. Volgens het bedrijf ondersteunt de front-facing camera op de zelfscanner gezichtsherkenningssoftware om automatisch klanten te identificeren.

de Kamerleden Van Raan en Wassenberg willen o.a. weten op welke rechtsgrond Albert Heijn of andere supermarktketens zich kunnen baseren als zij besluiten gezichtsherkenning in te zetten en of de minister wil bevestigen dat gezichtsherkenning alleen mag worden ingezet voor authenticatie bij zwaarwegende belangen of wanneer daar ‘uitdrukkelijke toestemming’ voor wordt gegeven.

De minister moet tevens duidelijk maken hoe waarschijnlijk hij het acht dat een externe partij toegang kan krijgen tot de zelfscanners met gezichtsherkenning.

Afsluitend willen de PvdD-Kamerleden weten wat minister Dekker kan doen om te voorkomen dat supermarkten nu of in de toekomst gebruik maken van gezichtsherkenning en of hij het ermee eens is dat het beter zou zijn als supermarkten kiezen voor apparaten die geen biometrische persoonsgegevens kunnen analyseren. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Bron: security.nl

Enquête

De volgende Enquête is gedaan op LinkedIn om te achterhalen :

enquete linkedin handscanner camera

Alles wordt al vastgelegd met de bonuskaart, app, etc. Dat AH alles weet van mijn koop gedrag is voor mij geen probleem. Mijn zorgen worden pas gewekt als data verzameld door 1 partij, worden doorverkocht aan een andere partij waar ik geen weet van heb. Ik zie dan ook niet het gevaar in van een camera op de scanner.
Argumentatie: Ik kom in de supermarkt om in te kopen. Als de camera gegevens verzamelt om het inkoopproces te ondersteunen is dat prima. Hetgeen impliceert, dat de privacywetgeving moet borgen dat er geen misbruik van de data gebruik wordt gemaakt.

Ben niet zo bezorgd aangelegd

Ben van mening dat de voorderingen kwa technologie en vermindering van “vrijheid” nogal hand in hand liggen. De meerderheid heeft een sterke mening over beperkingen van vrijheid maar begrijpt niet dat er wel wat tegenover hoort te staan, de democratische staat in het heden zal dit zeker niet helpen. Tegenwoordig heeft iedereen social media en willen we zoveel makkelijker toegang tot diverse apparatuur, oogscan, vingerprint etc, maar verwachten wel dat dit niet uitlekt. Erg naïef lijkt het in mijn optiek, laten we eerder kijken hoe we hier weerbaar en verstandig mee om kunnen gaan. Ben niet zozeer fan aan het dode paard trekken.

Beste Derk, Bedankt voor het connectieverzoek, deze heb ik met plezier geaccepteerd. Naar mijn mening is een camera in de handscanner een handige tool voor de retailer. Die kan adhv het gedrag van de klant de inrichting van zijn/haar zaak verbeteren en hierdoor de customer experience verbeteren. Als klant heb je er dus baat bij.

“Beste Dirk, gebruik zelf geen handscanner, dus is dit niet echt relevant voor mij. Verder staan er overal in de supermarkt camera’s opgesteld. Vraag me alleen af wat de meerwaarde is van scanners gecombineerd met een camera. Men weet feitelijk alles al. Dus de investering om camera’s te combineren lijkt mij weinig meerwaarde hebben. Leuk dit berichtje van je trouwens.

Dag Derk, goede vraag. Mijn overweging was initieel dat ik reeds gefilmd word bij binnenkomst en dus is een camera in de handscanner geen hele grote stap. Echter, bij nader inzien, zijn er toch een aantal overwegingen of zaken waar ik dan zeker van wil zijn. Één daarvan is de zekerheid dat mijn data niet wordt gedeeld met derde partijen en dat mijn data niet als persoonsgegevens worden opgeslagen, oftewel direct herleidbaar naar mij zijn. Beantwoord dat uw vraag?

Derk, inmiddels zijn we zo overgeleverd aan het digitale dat we wel overal tegen kunnen zijn. We gebruiken een scanner in plaats van cash. Als je geen camera wilt in de scanner betaal dan gewoon cash. En ik voorspel je dat dat over 10 jaar niet meer kan op meer dan 50% van de plaatsen waar we dat nu wel kunnen. En dat bedrijven die alleen cash willen dan ook omvallen.

Derk, zeker ben ik in voor een belletje. Er zijn al genoeg camera’s waar we geen wet van hebben. Zolang de beelden niet worden opgeslagen langer dan nodig is, kan het erg nuttig zijn om misstanden te achterhalen. Als je niets te verbergen hebt, wat is dan het probleem?

Dirk, goed dat je dit soort reacties toetst en naar argumentatie zoekt. Ik wil daar liever geen belletje aan besteden.. Privacy wordt veel te veel in het daglicht gesteld en het resultaat is te vaak zelfs averechts. Criminelen hebben er de meeste voordelen van, het staat te vaak “haaks” op security en ga maar door. Ik vind dat primair commercieel misbruik harder moet worden aangepakt. Daar zit een groot pijnpunt. Er zijn in de maatschappij teveel tegenstrijdige belangen en de politiek doet daar goed aan mee en ook de wetenschap is gekleurd.

Er hangen tegenwoordig overal al camera’s, dus je wordt hoe dan ook in de gaten gehouden. Daarnaast heb je je telefoon bij je met gps en ingelogde accounts, waardoor sowieso al te traceren is waar je bent en wat je doet. Dus dan kan een camera in de supermarkt er ook nog wel bij. I don’t care

Goedemiddag Derk, Ik doe nooit zo “moeilijk” met camera’s, maar zie hier voor de supermarkt veel voordelen in. Ze kunnen niet alleen zien wat je werkelijk koopt, maar ook naar producten die je interesse hebben. Daar blijf je langer naar kijken, leest eventueel de product beschrijving enz. Dat zie je niet aan de gekochte producten. De vak indeling zou zo aangepast kunnen worden naar de belangstelling van de klanten. De mensen zijn veel te angstig en de privacy is een angsthaas aan het worden.

Grote techbedrijven weten veel meer van ons via smartphones en online gedrag. Daarmee ben ik niet zo heel bang voor een camera meer of minder in de supermarkt.

Hallo Derk. Ik kan me voorstellen dat mensen er problemen mee hebben. Maar het is een functionaliteit die erop zit maar op dit moment nog niet gebruikt wordt. En ook al zou het wel gebruikt worden in de zelfde winkels hangen ook camera’s waar je op opgenomen wordt dus dat je in de winkel bent is wel duidelijk. Privacy wordt in mijn optiek niet geschonden. Wat wel belangrijk is denk ik hoe omgegaan wordt met de privacy info indien het wel gebruikt wordt. In theorie kan je een gezicht koppelen aan de bonuskaart of pinpas die gebruikt wordt. Goede versleuteling van deze info is dan key net zoals bijv het beleid dat deze info verwijdert wordt na afronding betaling bijvoorbeeld. Dus ja in de basis heb ik er geen probleem mee als iemand wil zien waar ik ben zijn er nog genoeg andere opties om mij te tracken.

Het hangt wat mij betreft af van de intenties en hoe transparant e.e.a. Wordt gecommuniceerd. Kritisch blijven lijkt me voor nu het beste antwoord.

Hi Derk, dat komt omdat ik daar geen problemen mee heb. Omtrent de AVG zijn er regels. Zolang ze zich daar aan houden ben ik er al lang tevreden mee. Ik heb niets op mijn kerfstok en dus ook niets te verbergen voor de overheid.

Hi Derk, ik hecht aan mijn privacy op plekken en momenten waarop het er voor mij toe doet. Als dat er niet is waar ik wil zijn ga ik ergens anders naar toe. Over mijn online privacy maak ik mij geen enkele illusie (meer).

Hi Derk, leuke pol. Ik heb niks te verbergen daarom geen problemen mee.

Hi Derk, mij maakt het niet zoveel uit, tegenwoordig hangen er toch al overal camera’s in een supermarkt, dus deze kan daar ook nog wel bij

Hi Derk, we leven al lang niet meer anoniem…

Hi, heel simpel. Overal hangen camera’s, in winkels, op straten. Iedereen heeft een mobieltje waarmee ze te pas en te onpas filmen. Privacy is een grote farce als je het mij vraagt. Wat is het verschil?

Hoi Derk Veel mensen vinden dit te ver gaan maar ze vergeten dat er ook camera’s in de supermarkt al hangen.  In de toekomst zullen we wel meer camera’s op ons gericht krijgen.  Privacy wat is dat? Ik heb bij social media het nodige afgedekt maar ik wil wel weten waar mijn Iphone is dus heb ik dit aanstaan.  Och en ik heb niet veel te verbergen.

Hoi Derk, dat is prima hoor. Mijn idee is vooral dat we ons wel heel snel druk maken over van alles.

Hoi Derk, Mij maakt het inderdaad niets uit omdat ik niet zou weten wat voor kwaad het zou kunnen dat een winkel al “weet” dat ik instore ben nog voordat ik afreken. Bij het afrekenen is ook bekend dat ik ben geweest en door mijn klantenpas weten ze exact wat ik koop. Ik zie vooral voordelen dat een winkel dit al eerder weet, omdat ik dan tijdens het boodschappen doen op de scanner, of op een nabijgelegen tv-scherm, attent gemaakt kan worden op aanbiedingen die voor mij specifiek interessant kunnen zijn. Ik zie het al helemaal voor me dat alle reclamezuilen zich helemaal aan mij aanpassen als ik voorbij loop. Fantastisch! Uiteindelijk voor mij leuk omdat ik dan weet dat er bepaalde producten die voor mij handig zijn die dag voordelig zijn. Misschien dat ze zelfs dynamisch een aanbieding kunnen genereren alleen maar omdat ik er ben. En voor de winkel geeft het die dag meer sales wat voor hun ook interessant is. In die zin zie ik vooral voordelen en een win-win situatie. Is bij de dokter of een coach ook, hoe opener ik ben hoe beter ze mij van dienst kunnen zijn. En natuurlijk zullen er mensen en bedrijven zijn die misbruik maken van mijn openheid. Maar dat is zaad dat ze op hun eigen akker strooien en vroeg of laat zullen ze daar een bepaalde oogst van krijgen. Dat is niet mijn probleem. Ik geloof en vertrouw heel erg op de dynamiek die op dat vlak in ons universum is gelegd. Hopelijk begrijp je zo de gedachtegang van deze minderheid wat beter 😉

I live in Australia where the Cameras at the self service registers have been in place since May 2020. It’s much the same as walking into the store with CCTV you know that it’s there and you ignore it now.

Ik ben een knappe vent, zegt mijn vrouw, dus ik vind een camera niet erg 🙂 We kunnen zeker een belletje plegen. Morgen eind vd middag 17:00u?

Ik gebruik nooit een handscanner 🤣🤣 volgende week mag je bellen. Nu te druk met aangiften btw.

Ik heb gewoon geen geheimen, je mag alles weten is mijn motto

Ik heb niets te verbergen!

Ik heb niets te verbergen. Dus daarom maakt het mij niet uit

Ik heb niets te verbergen. Klinkt misschien naief maar dat ben ik niet. Ik denk dat wat in openheid plaatsvindt minder bedreigend is dan dat wat wij niet weten.

Ik heb niks te verbergen

Ik koop niets bijzonders en dat mogen ze weten.

Ik steel zelf niet. Anderen stelen wel. Daardoor worden prijzen onnodig hoog. Als camera diefstal voorkont kunnen prijzen lager blijven.

Ik zou daar geen last van hebben ik heb niks te verbergen.

Inderdaad, als je eerlijk bent dan maakt dat toch niets uit. Wat je koopt, betaal je ook. Mensen zijn echt wel vindingrijk maar brengt de huidige tijd ook met zich mee.

Mij maakt dat inderdaad niets uit want overal hangen cameras dus je bent toch wel te zien.. haha.

Mij maakt het idd niets uit. We worden sowieso gevolgd door camera’s en onze bewegingen online e.d.  Waar ik moeite mee heb is dat de camera’s voor mij gaan denken. We worden nu ook al geregisseerd door het internet en reclames, zie mijn bonus aanbieding e.d. Als het kan vermijd ik deze advertenties, vroeger lukte dat beter dan nu;-) Het neemt enge vormen aan. Ik hoop dat de Ciso’s ons burger beschermen kunnen tegen misbruik, in welke vorm dan ook. Bedankt dat je er bent en ook een beetje voor mij oplet.

Mocht er iets gebeuren hebben ze boven je toch 10 cameras hangen + op alle ingangen en uit wegen ook. Dit zet het alleen zichtbaarder in en dan worden mensen ‘bang’

Nee Derk bedankt Ik vind het hele privacy verhaal soms zwaar overdreven . Mij maakt het inderdaad niet uit. Het delen van gegevens die echt kwaad kunnen, is wel kwalijk (en reden tot voorzichtigheid)

Nee, ik ga er vanuit dat dit om veiligheidsredenen cq beperking diefstal gaat. Het maakt mij dus niet uit. Bovendien maak ik nooit gebruik van de handscanner 😄

Om antwoord te geven op jouw vraag. Ik vindt tegenwoordig dat mensen veel te ver aan in hun eigen privacy in combinatie met gemak, ik ben zelf erg van het gemak en als daarvoor bijvoorbeeld een camera in een handscanner nodig is denk ik vaak waarom niet. Er moeten natuurlijk goede regels en naleving zijn wat met de beelden naderhand gedaan wordt.

Ze weten toch al alles van je. En ik heb niks te verbergen. Wil je dit niet, moet je ook nergens op social media of internet inloggen.