AVG in de praktijk – BergToys – 2018

Bijeenkomst

Op donderdag 20 september organiseerde Sebyde een lunchbijeenkomst. Het onderwerp van deze bijeenkomst was: de AVG, hoe pak je dat aan? Heeft u nog vragen?lunch bijeenkomst avg gdpr privacy praktijk
De bijeenkomst vond plaats bij Aristo in Amsterdam. Aanwezig waren klanten, partners en relaties van Sebyde uit diverse branches.

Bergtoys

Henk van de Stroet, ICT manager bij BergToys, vertelde over de ‘lessons learned’ van de AVG-privacywetgeving binnen hun organisatie.
BergToys, de Nederlandse producent van buitenspeelgoed, levert zowel B2B als B2C naar 65 landen. Dit doen ze met 100 medewerkers. Qua marketing richt het bedrijf zich op de doelgroep ouders en kinderen. Een grote organisatie met veel verwerkingen.

AVG implementatie

Maar hoe ga je aan de slag binnen zo’n groot bedrijf?
Een goede implementatie begint bij voldoende draagvlak binnen de organisatie. Vervolgens is BergToys gestart met het in kaart brengen van de verwerkingen per afdeling. Hierop werden maatregelen getroffen op het gebied van techniek (voorkomen van data lekken, hacking etc.) en in de organisatie zelf (awareness bij de medewerkers). Dit is in avg gdpr praktijk bergtoysprocedures uitgewerkt. Daarna zijn deze getoetst door Sebyde, de daarop uitkomende (maar liefst 130!) bevindingen zijn weer per afdeling opgepakt. Bij elkaar een intensief project met als einddoel de AVG-compliance.

Borging

Uiteraard moest dit vervolgens ook goed worden gewaarborgd binnen de organisatie. Hiervoor heeft BergToys de online privacy administratie tool, PACT-Privacy ingezet.
PACT-privacy zorgt voor structuur en inzicht. Met PACT-privacy toont BergToys aan dat ze aan de AVG voldoen en dat ze de privacy van hun klanten serieus nemen.

Lessen

Tot slot geeft Henk van de Stroet het volgende mee: de AVG is een taaie materie voor niet-juristen, het vergt meer inspanning van de organisatie dan verwacht omdat er veel ‘grijze gebieden’ zijn. Ze zijn blij met de uitwerking en opschoning van gegevens binnen de organisatie. De gezamenlijke aanpak door de kwaliteitsmanager en  ICT heeft  uitstekend gewerkt.  Met de gekozen gestructureerde aanpak is BergToys klaar voor de AVG  en voorkomen ze discussies met de Autoriteit Persoonsgegevens met mogelijke sancties als gevolg.

P van Positief

Kortom, zie het gehele proces als iets positiefs, sla uw voordeel uit deze AVG-wetgeving en laat aan uw klanten zien dat u hun privacy waarborgt en belangrijk vindt.

Wenst u de presentatie(s) te ontvangen?