Een USB stick gevonden ?

Op de parkeerplaats

Het lijkt zo verleidelijk. Op de parkeerplaats van uw bedrijf ziet u een USB stick liggen. U neemt hem mee, het is er een met maar liefst 64Gb opslagruimte! Dat is handig, die kunnen we allemaal wel gebruiken, nietwaar?  Helaas schuilen achter deze situatie wel serieuze risico’s.

Malware

Cybercriminelen gebruiken veel methodes om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Eén daarvan is het verspreiden van malware. Malware zin kleine programmaatjes die door cybercriminelen zijn geprogrammeerd. Als die malware op je computer of bedrijfsnetwerk terecht komt, kan het gaan zoeken naar email adressen, financiële gegevens of passwords. Als het bedrijf niet beschikt over een goed malware detectie systeem, kan die vertrouwelijke informatie doorgestuurd worden naar de hackers.

Cyber aanval

Maar hoe komt die malware op je systeem terecht? Dat gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld het bezoeken van een geïnfecteerde website na het klikken op een link in een phishing email of het openen van een geïnfecteerd bestand aan een email. Malware wordt ook verspreid via apparatuur die je via je USB poort aansluit. USB sticks is daarbij natuurlijk een eenvoudig medium. Als je een onbekende USB stick aantreft stop hem usbstickdaarom dus ook niet in je laptop of PC. Lever hem in bij je ICT of security afdeling en vermeld waar en wanneer je hem hebt gevonden. Die USB stick kan namelijk best een aanzet zijn van een cyber-aanval op je bedrijf. Vind je hem gewoon op straat, vernietig de USB stick dan en gooi hem weg. Het is echt onverstandig om zo’n onbekende, gevonden USB stick te gaan gebruiken.

ISS

Onderschat dit gevaar niet. Deze vorm van besmetting komt op alle niveaus voor. Ook in het ISS ruimtestation hebben ze een Malware besmetting gehad omdat een astronaut een besmetten USB stick had meegenomen op zijn ruimtereis.

Bewust

Zijn uw medewerkers bekend met de risico’s waaraan ze bloot staan? Voor het verlagen van de risico’s op cybercriminaliteit is het van belang uw medewerkers bewust te maken. Bewust en gemotiveerd personeel maakt uw bedrijf weerbaar en verlaagt het aantal security incidenten.