Hulp bij ransomware besmetting

Losgeld

Steeds meer bedrijven worden getroffen door een besmetting met ransomware. Bij een ransomware besmetting worden alle gegevensbestanden op uw systeem en/of bedrijfsnetwerk op slot gezet. U kunt die gegevens dan niet meer gebruiken. Er wordt vervolgens een losgeld (ransom) geëist om uw gegevens weer vrij te geven. Dit geldbedrag moet worden voldaan in bitcoins. De bedragen die worden geëist lopen op tot duizenden Euro’s. Bij betaling heb je niet 100% zekerheid dat de gegevens inderdaad weer worden vrijgegeven. cryptolocker,ransomware,losgeld,bitcoins

Gegevens niet Beschikbaar

Stelt u zich eens voor dat het u overkomt. U bent dan niet de enige, maar dat is zeker geen pleister op de wond. Er moeten op zeer korte termijn een aantal belangrijke beslissingen genomen worden. U wilt met uw bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer “up-and-running” zijn want uw klanten wachten op uw producten of diensten. Allereerst moet natuurlijk in kaart worden gebracht welke gegevens exact getroffen zijn door de ransomware. Uw boekhouding? Uw klantenbestand? Uw projectadministratie? Uw email? Uw productiesysteem? Gaat u de criminelen de bitcoins betalen waarom ze vragen? Er kan worden gekeken of er voor de versie van de ransomware die u heeft getroffen een “decryption tool” beschikbaar is waarmee u uw gegevens weer kunt benaderen. Hoe is het met uw back-ups? Zijn die misschien ook getroffen door de ransomware? Wat is de meest recente backup?

Overige gevolgen

Als de gegevens die getroffen zijn door de ransomware ook persoonsgegevens bevat is er sprake van een datalek. Deze datalekken moeten in alle gevallen gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens want er kan niet worden uitgesloten dat deze data nog in handen is van onbevoegden. U moet beoordelen of deze melding ook aan betrokkenen moet plaatsvinden. Deze melding moet dan binnen 72 uur gebeuren.

Sebyde staat u bij

In het geval van een ransomware besmetting kunnen wij u bijstaan met advies over de te nemen stappen. Allereerst natuurlijk in verband met het herstel na de ransomware besmetting en de meldplicht datalekken. Maar we adviseren u daarna ook graag over hoe de kans op een nieuwe besmetting verlaagd kan worden. Hoe richt u uw IT-security beleid op de juiste manier in en hoe kun je het bewustzijn van medewerkers vergroten. Ransomware besmettingen worden meestal veroorzaakt doordat er is geklikt op een onveilige attachment of een link in een phishing e-mail.

Neem voor meer informatie gerust contact op met Sebyde via 085-2733376 of via e-mail met info@sebyde.nl