Gebruikt u openbare netwerken ?

Brandpunt

In een uitzending van Brandpunt van april 2014 werd uiteengezet wat de gevaren zijn van het gebruik van openbare WIFI netwerken. Voor de liefhebbers hierbij de link naar die uitzending: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/13-04-2014/fragmenten/openbare-informatie

Gratis WIFI

Het gevaar zit in het feit dat je vaak niet echt zeker weet of je wel op het echte netwerk van bijvoorbeeld een hotel of een restaurant bent aangesloten. Het is erg eenvoudig om met behulp van een simpel routertje van 50-60 Euro een eigen WIFI netwerk op te zetten wat een bestaand WIFI netwerk wegdrukt. Als je als gebruiker zo’n WIFI netwerk gebruikt denk je dat je op het WIFI netwerk van het restaurant zit maar in werkelijkheid gaat alle informatie die je verstuurt dan via de computer van de hacker.

Vertrouwelijke informatie

In bovenstaande uitzending van Brandpunt is te zien dat de gevolgen hiervan groot zijn, de hackers zijn dan in staat om jouw vertrouwelijke informatie op je smartphone, tablet of laptop te benaderen .

Open netwerk

Bij het gebruik van een onbekend WIFI netwerk adviseren we om altijd even na te vragen wat de naam van het WIFI netwerk is. Wees vooral op je hoede als het een “open” WIFI betreft, waarvoor je geen password hoeft in te voeren. Wij raden af om op onbekende WIFI netwerken applicaties te gebruiken die vertrouwelijke gegevens verwerken, zoals bijvoorbeeld Internetbankieren of zakelijke email. Vraag jezelf altijd af of het écht écht écht noodzakelijk is om die overboeking nu te maken of kan het even wachten tot je later thuis op je eigen beveiligde Internetaansluiting zit.free wifi

Bewustwording

Security bewustzijn is van belang om weerbaar te zijn tegen cybercriminaliteit. Mensen moeten bewust zijn van de risico’s en gevaren waar ze aan bloot staan. Bewuste en gemotiveerde mensen in uw organisatie verlaagt het aantal security incidenten.