Datalekken: Wat als een medewerker een laptop of tablet verliest?

Een security incident kan resulteren in een data lek. Hierbij komen gegevens van uw bedrijf in onbevoegde handen. Het gaat dan vaak om vertrouwelijke gegevens zoals cliënten, personeel, marketing/salesplannen, bouwtekeningen, productinformatie, Intellectual Property informatie, fusieplannen, etc. Dergelijke informatie kan voor cybercriminelen zeer veel geld opleveren.

Een datalek komt niet alleen voor bij een inbraak door een cybercrimineel. Een datalek kan bijvoorbeeld ook ontstaan omdat een laptop met klantgegevens uit de kofferbak van een auto wordt gestolen. Of wat dacht u van een mobiele telefoon die per ongeluk in een restaurant blijft liggen?

Vaak wordt er met een laptop of andere mobiele apparatuur op afstand (vanuit huis of tijdens zakenreizen) ingelogd op het bedrijfsnetwerk en is er bedrijfsinformatie terug te vinden op dergelijke apparatuur. Denk bijvoorbeeld eens aan de mogelijkheid om uw email uit te lezen op een smart-telefoon. Als deze mobiele apparatuur bijvoorbeeld door een onbekend WIFI netwerk buiten kantoor of in een hotel geïnfecteerd wordt met een virus of malware kan dat grote gevolgen hebben.

laptop

Het kopiëren van gegevens op USB sticks die vervolgens worden verloren of gestolen is ook een groot risico. Medewerkers dienen bewust te zijn van de waarde van de gegevens waarmee ze zo gewend zijn te werken. Bewuste en gemotiveerde medewerkers vergroten de weerbaarheid van uw organisatie. Dit verlaagt het aantal security incidenten.