Bedrijfsinformatie delen in openbare ruimtes ?

Vertrouwelijke informatie

Social engineering is een veelgebruikte techniek om informatie te verkrijgen over een bedrijf of organisatie. Cybercriminelen maken bij social engineering misbruik van de natuurlijke tendens van mensen om een ander te vertrouwen. In dergelijke situaties geeft het slachtoffer dan wel eens (al dan niet per ongeluk) iets te veel vertrouwelijke informatie weg. Vertrouwelijke informatie kan misbruikt worden met mogelijk grote gevolgen.

In de schoot

Soms wordt het de cybercriminelen erg eenvoudig gemaakt. Informatie over bedrijven wordt hen soms zomaar in de schoot geworpen omdat iemand die informatie openlijk deelt in openbare ruimtes. Vertrouwelijke informatie wordt soms ruimschoots gedeeld in afluisterenopenbare ruimtes zoals in het openbaar vervoer. Mensen die vertrouwelijke details over bedrijf, klanten of relaties openlijk met elkaar bespreken, telefoongesprekken voeren over een opdracht die is binnengehaald etc. Het lijkt misschien een beetje overtrokken, maar in sommige gevallen kan dit waardevolle informatie zijn die later misbruikt kan worden. Ik heb jarenlang een Internationale functie gehad waarbij ik veel op reis was. In vliegtuigen werden complete marketing / sales en fusie plannen besproken, en de laatste wijzigingen aangebracht in de presentatie-slides.

Gemotiveerde medewerkers

Bij het verlagen van het risico op cybercriminaliteit gaat het niet alleen om het implementeren van technische security oplossingen. Veilig omgaan met ICT middelen en bedrijfsinformatie door bewuste en gemotiveerde medewerkers maakt uw organisatie cyber-weerbaar en zal het aantal security incidenten verlagen.