Awareness Cybercriminaliteit bij “Soest Netwerkt”

Awareness

Op 5 april 2017 heeft Sebyde een awareness-presentatie verzorgd voor een twintigtal leden van de Soester Netwerkclub “Soest Netwerkt”.

Deze presentatie was georganiseerd bij StayOkay te Soest, een mooie locatie aan de bosrijke rand van Soest-Zuid.

Rob Koch heeft de aanwezigen tijdens de inleiding verteld over het gebruik van Internet en wat dit voor gevolgen heeft voor ons dagelijks leven. Internet heeft natuurlijk veel voordelen, maar er kleven ook gevaren aan het werken met Internet. Cybercriminaliteit is daar één van. We moeten tegenwoordig rekening houden met het feit dat de gegevens die we opslaan veel waard zijn voor cybercriminelen.

Social Media

Met de vele Social Media van tegenwoordig worden veel gegevens gegenereerd. Deze gegevens worden opgeslagen en kunnen met behulp van geavanceerde programmatuur worden geanalyseerd. Hierbij komen de social media bedrijven achter véél meer gegevens dan dat je zelf in de gaten hebt.

Rob Koch heeft met behulp van een aantal voorbeelden uitgelegd hoe dit proces in z’n werk gaat. Tevens werd er een filmpje getoond over de risico’s van het zomaar opslaan van allerlei persoonlijke gegevens op Internet en Social Media. Ook is er ingegaan op het “onverstandig“ gebruik van Social Media en de mogelijke gevolgen daarvan.

Phishingsoest-netwerkt

Vervolgens is uitgelegd wat de dagelijkse dreiging is van Phishing en spear-phishing. Phishing is momenteel de grootste dreiging op het gebied van cybercriminaliteit. Na de uitleg wat phishing precies is werden er een aantal voorbeelden getoond en uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn als je op de link in een phishing e-mail klikt.

Wachtwoord gebruik

Een andere dreiging is het gebruik van onveilige passwords. Rob heeft uitgelegd wat een veilig (sterk) password is en hoe je ze kunt onthouden. Ook hier werd een filmpje getoond over de gevaren van het opschrijven van passwords.

Security Tips

Als laatste onderdeel behandelde Rob Koch een aantal security-tips voor op de eigen werkplek. Praktische tips die iedereen kan toepassen. Zowel op het werk als thuis. Hierbij worden de risico’s verlaagd om slachtoffer te worden van cybercriminelen.

Het was een leuke, informele en interactieve sessie. Er werd enthousiast meegedaan door de aanwezigen en er werden vragen gesteld. Na afloop van de sessie was er nog voldoende mogelijkheid om bij een drankje na te praten en vragen te stellen.

Eye-opener

Deze presentatie is bedoeld als eye-opener en de aanwezigen te laten nadenken over hun informatiebescherming. Met de praktische tips kun je direct aan de slag. Er waren veel positieve reacties. De avond was dus zeer geslaagd.